ALLE BILDER OG ALT INNHOLD ER PRIVAT OG TILLATES IKKE  KOPIERT UTEN AVTALE MED EIER!

På ferie med hund i Europa

Hund & Ferie
TRAVEL WITH DOGS IN EUROPA
DILTEDOTTEN
Dette er en kombinert reiseskildring fra ferieturen vår og det å reise meg hund i utlandet.
Vi har reist med våre Havanaiser på ferie i utlandet i mange år.
Det er ikke så innviklet som mange tror. Tvert i mot er det heller enkelt, synes vi. Man må huske å på forhånd sjekke regler for innreise i det/ de respektive land man skal reise til men gjengs er at hunden skal være vaksinert, hunden skal ha rabiesvaksine, være merket med ID-brikke/ Chip og ha sitt Reisepass. Etter at det ble nye og enklere regler for rabiesvaksine i fjor kan man nå ta en rabiesvaksine minst 21 dager før reise. Fullstendige regler finnes på www.mattilsynet.no
Ved tilbakereise/ innreise til Norge skal hunden ha en ormekur som skal attesteres av Veterinær i utlandet. Det samme etter å ha kommet hjem. Da skal man til veterinær og ha nok en ormekur. Dette gjelder for de fleste land unntatt Sverige.

Vi reiser med Bobil. Dette er helt supert når man har med hunder.
I år har vi vært heilt sør til Kroatia.
Fra Norge tar vi Hurtigbåt på ca 4 timer fra Larvik til Hirtshals i Danmark. Dette er en grei og hurtig tur og hundene er i Bobilen de få timene under overfarten. Man betaler her ekstra for å ha med hund på overfarten som er kr 50,- pr snute.
I og med Kroatia var hovedmålet for ferien gikk turen først gjennom Danmark og Tyskland. Våre Havanaiser er vant til å kjøre så det er ingen problem her. Vi tok deretter et par dager og netter i alpene i Østerrike. Norge er flott men Østerrike tar pusten fra en! Utrolig vakker natur med Dolomittene i bakgrunnen.  Camping med hund går greit men man bør på forhånd sjekke at det er tillatt med hund. Dette da det ikke er alle campinger som faktisk tillater hund. Man betaler også ekstra for hund på de aller fleste campingplassene. Etter Østerrike kjørte vi over alpene ned til Italia.
Fra Italia gikk turen sør-østover og vi var  såvidt innom Slovenia før vi kom til Kroatia.
Vi har oppholdt oss på Istra-halvøya lengst nord-vest i Kroatia.
Første stop ble Camping ved navn Park Umag som ligger like sør for Umag. Dette var et stort campinganlegg med det meste. Her er tillatt med hund i visse soner og man betaler fra ca 4-4,5 Euro pr snute. I år hadde vi med bare to snuter som er Bella og Fiffi. Priser pr snute har variert på ca mellom 30,- til 45,- norske kr.  Ingen rabatt hvis man har flere. Man finner alt hva man trenger inne på campingområdet så man trenger ikke forlate området mens man er der.
Hundene er påbudt luftet i bånd og man må selvfølgelig plukke opp etter de.
Vi var litt spent på hvordan hundene skulle takle varmen i sør.
Vi  var 5 dager i Umag og hadde faktisk de varmeste dagene her. Fikk vite i ettertid at den dagen vi ankom så var der målt 39 grader i skyggen!
Vi blir ellers ganske sløve av varmen vi mennesker og man merker at hundene holder seg i ro og holder seg i skyggen, naturlig nok. Vi valgte i tillegg på de varmeste dagene å fukte hundene. Det vil si av vi dynka de med vann for å kjøle de ned gjennom de varmeste timene midt på dagen.
Et minus er at det er så tørt der sør. Gresset er så godt som mumifisert og i bakken, overalt, finnes det massevis av små "borrer/ frø" som virkelig filtrer seg og baker seg inn i pelsen på de i tilleg til rusk og rask fra tørt gress ellers. Får si at dette kanskje var verre enn varmen? For hver lufting måtte hundene børstes for å få ut disse "borrene". Hundene har aldri før fått så mye børsting! Tror også vi kommer til å finne "borrer" i Bobilen langt ut over høsten. Vil nevne at våre Havanaiser er i "full pels" selv om Bella fikk en liten klipp i vinter som var.
Etter Umag flytta vi oss lenger sør til Rovinj. Her var en Camping ved navn Porto Biondi. Den låg mellom masse slags furutrær så her var nåler i tillegg til "borrer".  Badestrenda låg rett over veien. Kort å sykle til byen så her tok vi å syklet til byen på kveldene. Hundene har sykkelvesker bakpå bagasjebretta våre og de trives godt med dette. Hver kveld var det til Rovinj for middag og å rusle rundt i sentrumsgatene etter at sola gikk ned. Kjempekoselig og deilig å røre litt på seg, synes nok både vi og hundene.
Hundene er velkommen med overalt her sør og man ser at mange har med hund på ferie. De fleste kommer også med en vannskål til hundene når man for eksempel var innom en  restaurant. Vi hadde uansett alltid med oss vann til hundene våre når vi var på farten
Bading. En ettermiddag tok vi å henta med oss hundenene ned til badestranda her og hundene fikk svømme i Adriaterhavet! Bella har svømt før men dette var første gang for Fiffi. Hun tok det på strak arm og snudde og svømte mot oss! Artig å se at de faktisk er gode svømmere som er beskrevet om rasen. Etterpå var det full vask. Vannet er ganske salt så vi anbefale full vask etter å ha badet i havet. Må nevne at de fleste campingene der hund er velkommen så har de egne hundebad. Dvs et eget sted ved servishusene som er tillaga for hund der de kan bades/spyles. Varmt vann og det hele. Hvis der ikke var dette så tok vi dem bare med i dusjen når vi dusjet selv.
Etter 3 dager i Rovinj flytta vi oss til Pula. Her var en camping ut på en slags halvøy forbi bysentrum. Her var greit men siden det lå såpass langt fra sentrum så flytta i oss etter to dager til et fantastisk flott campinganlegg BiVillage like ved Fazana ca 7-8 km nord for Pula by. Her var ALT du kan trenge og bare en kilometer til Fazana. Vi synes det et godt å få rørt litt på seg kveldene ellers blir dagene veldig lange. Hunden har også godt av å få rørt seg og luftet seg da det er rett og slett for varmt  på dagtid når man er i sydeuropa. Hundene er vant å bli med oss ut så de legger seg til under bordet mens vi spiser middag og/ eller lunsjer ute.
Siden det var så tørt der sør så måtte hundene også vaskes mye oftere enn normalt. Vi har vasket de etter 4-5 dager! Selv dagen etter å ha badet de har pelsen kjentes tørr og på en måte litt klebrig. Det er mye kalk i vannet der sør så pelsen blir litt annerledes enn hjemme. Vi har hatt med et proteintreatment som vi har brukt flittig for å motvirke dette tørre, men godt resultat. På grunn av støvet og skitten av den rødbrune jorda blir de fort tørre og støvete ja! Vi har derfor holdt hundene for det meste oppe på teppet vi har utfor Bobilen vår.
Temperaturen gikk heldigvis noe ned i tiden vi var i Kroatia. På slutten av oppholdet i Kroatia gikk temperaturen derimot oppover igjen. Da valgte vi å dra nordover igjen. Det blir rett og slett for varmt for oss ved temperatur 34-35 grader. Da blir det at man holder seg i skyggen og holder seg i ro, i hvert fall Frank og hundene. Jeg derimot klarer å ligge noen timer i sola. Men huff, det blir for varmt selv for meg når temperaturer stiger.
Etter tett på to uker i Kroatia valgte vi å kjøre nordover igjen. Vi tok en transportdag og kjørte ganske rett nord mot grensa til Slovenia. Nå kjørte vi gjennom Slovenia mot alpene. Vi kjørte  gjennom Østerrike og til Tyskland. Vi merket ganske fort at hundene er "gladere og lettere". Her er grønt og frodig og ikke "ørken" som det er der sør. Vi hadde faktisk litt regn første dagen i Tyskland som var friskt og godt. Tenk det! Frank som ikke er strandløve stortrives nå.
Må huske å få med at vi har klimaanlegg inne i Bobilen. Vi har et på bilen som brukes under kjøring og vi har med et frittstående som vi har brukt i Kroatia når vi har stått parkert/ campet. Dette kjøler og tørker luften inne i Bobilen. Dette gjør at vi trygt kan forlate hundene noen timer for en sightseeing, en tur på stranda elle hva det måtte være. Man kan ikke sette de igjen i en bil eller bobil uten tilsyn eller kjøling i de temperaturene som er der sør. Klimaanlegg gjør at vi har det "kjøligere" inne i bilen i forhold til ute. Kaldt er der ikke men kjøligere og tørrere luft så det føles mye kaldere inne enn ute.

Vil også nevne at vi har valgt å behandle hundene med X-spot da der sør er mye mer av  lus og lopper som de kunne dratt med hjem etter endt ferie. Annet klima her sør så dette må man tenke over. Vi prøver så langt det er mulig å holde hundene borte fra andre hunder mtp smitte av utøy men det er altid noen andre som absolutt  slippe må  hunden sin bort til våre hunder. Ganske irriterende men det er jo vi vant til fra før. Nærkontakt med andre hunder er grunnen til at vi har valgt å behandle de mot utøy som vi kaller lopper og lus. X-Spot hjelper også mot Flått som det finnes en del av her i Tyskland også.

En annen ting å anbefale er at man ikke steller pelsen på potene og føttene til hundene en tid før man drar sørover. Asfalten i sør blir glovarm! Vi har derfor ikke klipt mellom tredeputene på føttene og pekslengden nede på føttene på våre hunder. De ser litt ustelt ut men det er rett og slett for å beskytte de mot å bli skadet av den høye temperaturen i asfalten når vi har dem med ut på dagtid.

Nå har vi forflyttet oss til heilt sør i Tyskland og er i Garmisch Partenkirchen.
I dag 21.august har vi og hundene brukt dagen på å besøke Tysklands høyeste fjelltopp! Ja, hund er lov her også. Man betaler 3,-euro pr snute for å få ha de med. Prisen for meg var 50,- euro!
Vi stod opp tidlig.  For å unngå værste rushet så vi sykla med hundene i sine sykkelveskert og tok toget fra bysentrum kl 9.15.
Man kjøper en billett og kan velge om man vil ta tog nesten helt opp og deretterGlacerbanen det siste stykket, eller man kan ta Eibseebahnen fra bunn til toppenZugspitze. Her kan man sjonglere som man vil. Vi valgte toget opp og gondolen ned igjen. Det var ganske fullt i gondolene så her må man vurdere om man vil ta små hunder på armen under turen. Det er ellers ganske lett at de kan bli tråkka på. Dette gjelder også der det er svært mange mennesker. Vel oppe på platået kikka vi oss rundt overalt. Kun på den fineste restauranten var det ikke lov å ha med hund inn.
Vi måtte selvfølgelig klatre opp på det høyeste punktet som var utenfor platået oppe på Zugspitze. Her kunne vi ikke ha med hund for her trengte man hendene til å klatre. Her klatra vi hver sin gang mens den andre venta med hundene. Var ellers også en del andre hunder å se der oppe på Zugspitze.
Vi valgte å ta med hundene da vi fikk vite at det var lov å ha med hind og fordi vi ikke ville reise fra de i Bobilen hele dagen.
Litt venting er påregnet både her og der på slike dager. Hundene våre finner seg godt til rette hvor det måtte være. Dette gjør det så enkelt å ha de med rundt omkring. Det er kjekt å få ha de med seg og det er god og viktig sosialisering og trening for hundene også. De blir så trygge av det!

Vi har fortsatt knappe to uker igjen av ferien.
Før tilbakereise til Norge så passer vi på å besøke en veterinær her i Tyskland. Det tar vi på dagtid og i åpningstiden til en lokal veterinær i et lite tettsted når vi begynner å nærme oss grensen til Danmark. Der får man da ormekur og dette attesteres av vedkommende veterinær i Reisepasset til hundene. Veterinærer sjekke identiteten til hunden, at dette stemmer med informasjonen i Reisepasset. Dette er rimelig om man gjør detteplanlagt og litt før tilbakereise. Det ideelle er 2-3 dager før innreise. Har man glemt av det og står for eksempel en søndag kveld ved kaia i Hirtshals og må få ut en veterinær for å få ordna det på stedet, ja så koster dette svært mye etter hva vi har hørt.
Når man etter å ha tatt fergen tilbake til Norge skal man kjøre på rød sone og vise Reisepass og Hund til Tollerne på kaien.
Som nevnt sjekk fullstendige regler på www.mattilsynet.no. Sjekk opp selv og ikke alltid hør hva andre sier om slik eller sånn for det er langtfra altid det stemmer det som andre sier om å reise med hund.
Innen en uke etter hjemkomst må man til veterinær og få ormekurbehandling en gang til. Sik er reglene,.
Vår erfaring underveis er at vi hadde ikke ville vært foruten å ha med hund, når dette er mulig! Vi er jo vant med å ha med hund på reise i Europa. Vi har jo så godt tid både hverandre og så god til til hundene når vi har ferie og reiser på denne måten, med Bobil. Anbefales på det sterkeste!
I Europa generelt er det så mye mer tillatt med hund enn i konservative Norge.

Vennlig hilsen fra Bente & Frank, www.diltedotten.com.





Ta kontakt på mail

valp@diltedotten.com

Bente Bjørneset

Ålesund
Web Page Maker, create your own web pages.